• Handla direkt av bonden.
Schyssta villkor för djuren och naturen!

Våra djur

Hos oss på Tulina gård hittar ni ca 80 st djur av rasen Fjällko. Fjällkon är en gammal svenska lantras som betytt väldigt mycket för det svenska hemmet på den tiden då vi var mer självförsörjande. Idag anses rasen var hotad, detta på grund av att Fjällkon inte är så stor och inte ger lika mycket kött eller mjölk som de traditionella kött och mjölk djuren. Därför har jordbruken gått i från dessa djur och satsat på mer vinstdrivande djur.

Fjällkon är en väldigt tålig ras som har anpassat sig att kunna producera mjölk på lite foder ute på Norrlands landsbygd vilket var perfekt för de svenska gårdarna historiskt. Exempelvis är fjällkons mjölk väldigt bra för att göra ost! 


Något som kännetecknar Fjällkon är att de är hornlösa. De är även blandade svarta och vita till färgen men även bruna blandningar finns. Fjällkon är väldigt social och nyfiken.


Hos oss går korna i lösdrift och de har fri tillgång till omväxlande betesmarker, både äng och skogsbete, vilket även bidrar positivt till den biologiska mångfalden. Djuren utfodras inte med någon typ av kraftfoder, utan uteslutande naturbete samt ensilage under vinterperioden. 


Med naturbete och ensilage växer djuren långsamt, vilket ger ett smakrikt, näringsrikt och gott kött! 

#naturbeteskött